Colchester East Hants Health Centre

Truro, Nova Scotia

This replacement hospital, which sits on a 33-acre greenfield site, was designed to deliver efficient clinical and support services while ensuring maximum value for dollars in terms of building phasing, constructability and schedule.

The 124-bed hospital supports medical, surgical, palliative care, mental health, critical care, emergency and ambulatory care services. Taking advantage of the site's topography, the master plan realized creative yet effective solutions for convenient parking, site circulation, shipping and receiving, and storm water management.

Central to the planning was a decision to revise the original master plan that included a typical inpatient unit on top of a diagnostic podium. Instead, Farrow's plan created three interconnected buildings: an ambulatory care and administration building; a diagnostic and treatment block; and independently stacked in-patient units. By separating these three primary hospital elements, a stacked solution was avoided, eliminating the impact of non-aligned structural columns between floors and allowing for a shorter construction schedule. This approach also served to simplify mechanical and electrical servicing for each building type, thus reducing code and subsequent costs.

Separating the building into three component parts also allows for the introduction of healing gardens and accessible green spaces between buildings, more natural light to both patient and staff areas and facilitates the achievement of related tainable design targets. This project is targeting LEED Certification.

Farrow in association with WHW Architects (now Architecture49)